W przypadku produktów spożywczych zapakowanych (bez dostępu) nie ma specjalnych obostrzeń dot. manipulacji, natomiast w przypadku produktów bez opakowań (czyli luzem), gdzie następuje kontakt z produktem żywieniowym, należy stosować się do zasad systemu HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System). Śmiało można powiedzieć, że znaczna większość magazynów branży spożywczej (mając na myśli magazyny mieszane w łańcuchach dostaw) to kompletacje manualne. Natomiast automatyka występuje najczęściej w magazynach producenckich, które są nastawione na konkretną (wąską) grupę produktów z określonymi pojemnikami, dedykowanymi urządzeniami pakującymi itp. Przez stosowanie automatyki producenci zabezpieczają produkty przed bezpośrednim kontaktem z człowiekiem. W przypadku stosowania automatyki dla produktów luźnych (bez opakowania) należy szczególną wagę przywiązać zarówno do zasad systemu HACCP jak i do zachowania czystości tych maszyn, które narażone na zabrudzenia spowodowane manipulacją luźnych produktów. Automatyczne procesy składowania mają małą odporność na czynniki dotyczące produktów spożywczych.
System WMS (ang. Warehouse management system) obsługujący towary z branży spożywczej powinien być wyposażony w parametry dodatkowe, takie jak partie towarowe oraz daty przydatności do spożycia, a także powinien mieć zaszyte takie logiki, które pozwalają dobierać odpowiednie produkty (aby prawidłowo zarządzać rotacją i zapobiec przeterminowaniu produktów z krótkimi datami przydatności). Dodatkowo niezbędnym jest podzielenie produktów na magazyny (oddzielne strefy), które różnią się warunkami przechowywania (głównie chodzi tutaj o temperaturę przechowywania: chłodnie, mroźnie).
_
Komentarz ekspercki magazyn spożywczy JAMI
Autor artykułu: Jacek Mistewicz
Smart Project S.K.A.
ul. Libelta 27/A3.1
61-707 Poznań
NIP: 7811878786
REGON: 302125920